Haptonomie
Bij haptonomie gaat het over voelen en tasten. Een mens kan naar binnen voelen en naar buiten. Naar binnen in contact met zichzelf en naar buiten in contact met anderen. Met dit voelende vermogen, onze tast, worden we geboren. Het is het eerste zintuig dat actief wordt. Een kindje in de baarmoeder reageert op warme fijne handen; het komt ernaar toen; er is contact. Bij een onprettige aanraking beweegt het weg.
Later ontwikkelen we ons vermogen om te kunnen denken en maken we keuzes door afwegingen te maken. Bij sommigen van ons komt het voelende vermogen hierbij steeds meer op de achtergrond. In de westerse maatschappij wordt er vaak een groot appèl gedaan op ons denkende vermogen.
Bij haptonomie gaan we er vanuit dat we ons voelen en denken in het leven beide nodig hebben om in balans te kunnen zijn. Ons gevoelsleven geeft ons belangrijke informatie over wat ons goed doet en wat niet. Samen met ons denkvermogen kunnen we een afweging maken en keuzes maken die belangrijk voor ons zijn.
De haptonomie is een wetenschap die de tast, het gevoelsleven en dat wat in het gevoelscontact tussen mensen gebeurt, bestudeerd en beschrijft. Wanneer het denken en voelen uit balans is geraakt, kan er in haptotherapie met de therapeut gezocht worden naar dat wat belemmert.